tarafından

Vicdanı retçilerin imza kampanyası internette

Vicdanı retçilerin imza kampanyası internette
10-12-2011   

etha.com.tr

 

Vicdanı retçilerin imza kampanyası başladı

Türkiyeli vicdani retçilerle aydın ve sanatçılar vicdani ret hakkının tanınması için internet üzerinden imza kampanyası başlattı.

Etkin Haber Ajansı / 10 Aralık 2011 Cumartesi, 09:11
İSTANBUL- Türkiyeli vicdani retçilerin “Vicdani Ret Bir İnsan Hakkıdır” başlıklı kampanyası başladı. Kampanya kapsamında, http://vicdaniretinsanhakkidir.org sitesinden imza kampanyası başlatıldı. 25 Aralık’a kadar toplanacak olan imzalar, vicdani ret hakkının yeni Anayasa’da tanınması amacıyla Meclis’e sunulacak.

‘VİCDANLARI ZORLAMAYIN’

Türkiyeli vicdani retçiler, kampanya çağrısında Türkiye’nin imzaladığı uluslararası anlaşmalara dikkat çekiyor: “Savaşın ve savaş hazırlıklarının dolayısıyla zorunlu askerliğin vicdani kanaat ve gerekçeler ile reddedilmesi olan vicdani ret, Türkiye’nin imzalayarak taraf olduğu Birleşmiş Milletler ‘İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ ile ‘Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 18. Maddeleri; ‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9. Maddesi ve Anayasa’nın 24. ve 25. Maddelerinde güvence altına alınan ‘düşünce, inanç ve vicdan özgürlüğünün’ meşru bir kullanımıdır.

Bu nedenle vicdani reddin Anayasal bir hak olarak tanınmasını ve bu hakkın kullanımını mümkün kılacak, cezalandırıcı ve ayrımcı olmayan, vicdanları zorlamayan bir yasal düzenlemenin en kısa zamanda yapılmasını istiyoruz.”

Kampanyanın çağrıcıları arasında, Banu Güven, Davut Erkan, Ece Temelkuran, Eren Keskin, Nadire Mater, Rober Koptaş gibi isimler bulunuyor.

******************

Meclis, vicdani retçileri dinledi
 10-04-2012 bianet.org  Benim de söyleyecek sözüm var!  İlgili diğer dökümanlar

“Bugün Türkiyeli vicdani retçiler ve anti militaristler olarak Anayasa Uzlaşma Komisyonu ile görüşüp temel bir insan hakkı olan vicdani reddin anayasal güvence altına alınması gerektiğini anlattık. Bu görüşler aynı zamanda birkaç ay önce vicdani reddin anayasal güvence altına alınması talebiyle imza veren 4 bin civarında yurttaşın da görüşleridir.”
Avukat Hülya Üçpınar, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndan (TİHV) Coşkun Üsterci ve vicdani retçiler Ercan Aktaş ile Şendoğan Yazıcı bugün TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda vicdani retle ilgili taleplerini dile getirdiler
Yehova Şahidi’ne Vicdani Ret Hakkı
Kamuda askerlik geliyor -Ş. BURSALI
Askeri Mahkeme Vicdani Reddi Tanıdı
BDP’nin ‘vicdani ret’ teklifi TBMM gündeminde(YASA METNİ)
Vicdanı retçilerin imza kampanyası internette
AİHM Yargıcı: ‘Vicdani ret mutlaka uygulanmalı’

Vicdani Retçiler Anayasa için Meclis’te

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na giden vicdani retçi ve antimilitaristler, yeni Anayasa’nın 12 Eylül Anayasası’nın tüm olumsuzluklarından arındırılmasını ve vicdani reddin Anayasal güvence altına alınmasını istediler.
Ekin KARACA
ekin@bianet.org
Ankara – BİA Haber Merkezi
09 Nisan 2012, Pazartesi

Avukat Hülya Üçpınar, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndan (TİHV) Coşkun Üsterci ve vicdani retçiler Ercan Aktaş ile Şendoğan Yazıcı bugün TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda vicdani retle ilgili taleplerini dile getirdiler.

Vicdani reddin komisyon düzeyinde ilk kez ele alındığı toplantı yaklaşık 40 dakika sürerken Avukat Üçpınar, komisyonda yeni anayasada vicdani reddin hak olarak tanınması gerektiğini savunduklarını söyledi.

Toplantıya Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Cumhuriyet Halk Partisi Konya Milletvekili Atilla Kart ve İzmir Milletvekili Rıza Türmen ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk katıldı.

“Gelecek güvenlik değil, haklar üzerinden kurulmalı”

Avukat Üçpınar, Anayasa Komisyonu’na yaptıkları sunumda vicdani reddi “Savaşın ve savaş hazırlıklarının, dolayısıyla da zorunlu askerliğin dini, siyasal, felsefi ve vicdani gerekçelerle reddedilmesi” olarak tanımladıklarını ifade etti.

Üçpınar, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin 26 Ocak 1967’de alınan 337 sayılı kararına atıfta bulunarak “Askerlik hizmeti yapmakla yükümlü kişilerin vicdani ya da dini, etik, ahlaki, insani, felsefi ya da benzer gerekçelere dayanan güçlü kanaatleri nedeniyle silahlı hizmet vermeyi reddeden kişiler bu hizmeti yapmaktan muaf tutulma hakkına sahiptir” dedi.

Komisyon üyeleri ile herhangi bir tartışma yaşanmadığını, kendilerini ilgiyle dinlediklerini söyleyen Üçpınar, AKP’li İyimaya’nın “Kimse askerlik yapmak istemezse sınırları kim koruyacak?” sorusuna “Geleceğin güvenlik konsepti üzerinden değil haklar üzerinden kurulması gerektiğini” söylediklerini ifade etti.

“Vicdani ret Anaysal güvence altına alınsın”

Komisyon toplantısının ardından vicdani retçiler ve antimilitaristler adına bir basın açıklaması okundu. Basın açıklamasına BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da katıldı.

CHP’li Rıza Türmen tarafından okunan basın açıklamasında özetle şu ifadelere yer verildi:

“Mevcut Anayasa, 12 Eylül askeri darbesinin ürünü militarist vesayetin anayasasıdır. Bugüne kadar yapılan çok sayıda değişikliğe rağmen antidemokratik niteliklerini halen korumaktadır ve ülkenin karşı karşıya olduğu siyasal ve sosyal sorunlara yanıt vermemektedir.”

“Sadece Anayasa’nın değil toplumun tümüyle 12 Eylül askeri darbesinin olumsuz izlerinden arınabilmesi, dolayısıyla da Türkiye’de özgürlükçü bir demokrasinin ve barışın tesis edilebilmesi için A’ dan Z ‘ye yeni bir anayasanın yapılması vazgeçilemez ve ertelenemez ilk adımdır.”

“Bugün Türkiyeli vicdani retçiler ve anti militaristler olarak Anayasa Uzlaşma Komisyonu ile görüşüp temel bir insan hakkı olan vicdani reddin anayasal güvence altına alınması gerektiğini anlattık. Bu görüşler aynı zamanda birkaç ay önce vicdani reddin anayasal güvence altına alınması talebiyle imza veren 4 bin civarında yurttaşın da görüşleridir.”

“Bize göre oluşturulacak yeni anayasa 12 Eylül Rejiminin güvenlik zihniyetinden ve militarist niteliklerinden tümüyle arınmış olmalıdır. Temel hak ve özgürlükleri sonuna kadar geliştirmeli ve kullanımlarını hiçbir şekilde sınırlandırmamalıdır.” (EKN)

******************************************************

yesilgazete.org

CHP ve BDP’den ‘vicdani ret’e ortak açıklama

10/04/2012
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen ile BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na katılan vicdani retçiler ile birlikte TBMM’de ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Rıza Türmen, vicdani reddin askerlikten kaçma bahanesi olmadığını belirterek, “Bugün Avrupa Konseyi’ne taraf olan 47 devletten 45′i Türkiye ve Azerbaycan dışında vicdani reddi kabul etmişlerdir. Türkiye’nin gerek Anayasa’nın 90. maddesi gereğince gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin kararlarını uygulamak yükümlülüğü gereğince yasalarını değiştirip vicdani reddi kabul etmesi gerekiyor. Böyle bir yükümlülüğü var. Anayasaya bir hak olarak girecek mi, girmeyecek mi o noktadayız” dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da, Türkiye’nin bir yükümlülüğü olduğuna işaret ederek, “Seneler geçiyor bir türlü yükümlülüğünü yerine getiremiyor. Yeni Anayasa süreci bir şanstır” dedi. Vicdani retçi Şendoğan Yazıcı ise, “Düşünce, inanç ve vicdan özgürlüğünün meşru kullanımı olan vicdani reddi güvence altına alan bir anayasa olmalıdır” ifadesini kullandı.

Basın mensuplarının soruları üzerine Kaplan, “Türkiye’de 2 milyon silahlı var. Asker, polis, jandarma, özel tim ve profesyonel ordu. Yani hesapladığınız zaman 37 kişiden birisi zaten silahlı. 30 senedir neyi çözdü, soruyoruz. Demek ki farklı bir yöntem aramamız gerekiyor Meclis’te. Orduları olmayan devletlerde var. Farklı güvenlik sistemleri de var” dedi.

 

 

http://www.savaskarsitlari.org/arsiv.asp?ArsivTipID=5&ArsivAnaID=67337


Yorum bırakın